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Comment Letters 

International Accounting Standards Board 

30 Cannon Street 

London EC4M 6XH 

United Kingdom 

 

March 12, 2008 

 

Dear Sir / Madam 

 

Exposure Draft Of Proposed Group Cash-settled Share-based Payment 

Transactions 

 

The Special Task Force of the Financial Accounting Standards Committee (FASC) 

of Accounting Research and Development Foundation in Taiwan appreciates the 

opportunity to respond to the above exposure draft. 

 

The enclosures are our comments on the exposure draft. The comments are those 

of the Special Task Force and do not necessarily represent official opinions of the 

FASC. 

 

If you should have any question about our comments, please contact us. You may 

direct your inquiries either to myself (conrad@mail.ntpu.edu.tw) or to Ms. Li 

(irene@ardf.org.tw). 

 

 

Sincerely Yours, 

 

Conrad C. Chang, Ph.D. 

Chairman, 

Financial Accounting Standards Committee, 

Accounting Research and Development Foundation, Taiwan 
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Enclosures－－－－Response to Exposure Draft Of Proposed Group Cash-settled 

Share-based Payment Transactions 

 

Question 1 

Specifying how a subsidiary that receives goods or services from its suppliers 

(including employees) should account for cash-settled share-based payment 

arrangements described in new paragraph 3A of IFRIC 11 

The proposed amendments specify that: 

(a) in the financial statements of a subsidiary that receives goods or services from 

its suppliers under the arrangements described in new paragraph 3A of IFRIC 

11, the subsidiary should apply IFRS 2 to account for the transactions with its 

suppliers. In other words, in the financial statements of the subsidiary, such 

cash-settled share-based payments are within the scope of IFRS 2 (see new 

paragraph 3A of IFRS 2 and new paragraph 11A of IFRIC 11). 

(b) the subsidiary should measure the goods or services received from its 

suppliers in accordance with the requirements applicable to cash-settled 

share-based payment transactions, as set out in IFRS 2 (see new paragraph 

11B of IFRIC 11). 

Do you agree with the proposals? If not, why? 

 

Response 

We agree with the proposal to specify how a subsidiary that receives goods 

or services from its suppliers (including employees) should account for 

cash-settled share-based payment arrangements described in new paragraph 3A of 

IFRIC 11.  

We believe that there are two more related issues which should be included 

in this ED： 

1. The first issue concerns share-based payment transactions in which the terms of 

the arrangement provide either the parent or the suppliers (including employees) 

of the subsidiary with the choice of whether the parent settles the transaction in 

cash (or other assets) or by issuing equity instruments. 

  In our opinion, the parent should apply IFRS 2 to account for the transactions 

with the employees of its subsidiary; so should the subsidiary. 
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The parent shall account for the components of that transaction as a cash-settled 

share-based payment transaction to the extent the parent has incurred a liability 

to settle in cash (or other assets), and as an equity-settled share-based payment 

transaction to the extent there is no such liability. The subsidiary shall account 

for cash-settled share-based payment transactions in accordance with new 

paragraph 11B of IFRIC 11, and account for equity-settled share-based 

payment transactions in accordance with paragraph 8 of IFRIC 11. 

2. The second issue concerns share-based payment arrangements in which entity’s 

shareholder other than the parent incurs a liability to make cash payments to the 

entity’s suppliers (including employees). In accordance with paragraph 3 of 

IFRS2, transfers of an entity’s equity instruments by its shareholders to parties 

that have supplied goods or services to the entity (including employees) are 

share-based payment transactions. We believe that the guidance of IFRIC 11 for 

the parent also applies to other shareholders, and we hope that the proposed 

amendments to IFRS 2 and IFRIC 11 can clarify this issue. 

 

Question 2 

The proposed amendments to IFRS 2 would be required to be applied 

retrospectively, subject to the transitional provisions of IFRS 2. 

Do you agree with the proposal? If not, what do you propose and why? 

 

Response 

We don’t have any special suggestion about this question. 


